Λεμφικό σύστημα – Ο αφανής ήρωας του ανοσοποιητικού
Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από αδένες, λεμφαδένες, και ένα δίκτυο αγγείων μέσα στο οποίο κυκλοφορεί το λεμφικό υγρό ή λέμφος.
Οι αμυγδαλές, σπλήνα, θύμος, και αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι οι αδένες του λεμφικού συστήματος.
Αυτό το σύστημα παίζει τρεις μεγάλους ρόλους στο σώμα: ανοσολογική άμυνα, την απορρόφηση του λίπους, και την ισορροπία υγρών.
Το λεμφικό σύστημα συνεργάζεται στενά και με άλλα συστήματα του σώματος για να εκτελέσει αποτελεσματικά τις λειτουργίες του.
- Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και φιλτράρει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, ώστε η λέμφος να επιστρέψει καθαρή και ασφαλής στο κυκλοφορικό σύστημα.
- Το λεμφικό σύστημα απομακρύνει το πλεονάζων υγρό, υπολείμματα, νεκρά κύτταρα, τοξίνες κ.α. από τα κύτταρα και τον μεσοκυττάριο χώρο.
- Επίσης συνεργάζεται με το κυκλοφορικό σύστημα για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου και ορμονών από το αίμα στα κύτταρα των ιστών του σώματος.
- Απομακρύνει τις πρωτεΐνες από το ενδιάμεσο υγρό. Είναι πολύ σημαντική η απομάκρυνση των πρωτεϊνών από τη περιοχή, γιατί αφενός είναι πολύ ογκώδη για να απομακρυνθούν από τα φλεβικά τριχοειδή αγγεία, αφετέρου αν παραμείνουν κάνουν κατακράτηση νερού, με αποτέλεσμα φυσικά την δημιουργία οιδήματος.
Αν το λεμφικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, το σώμα μας δεν μπορεί να αγωνιστεί κατά των ασθενειών ή την απομάκρυνση των τοξινών.
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κρατήσουμε το υγρό του λεμφικού συστήματος (λέμφος) σε κίνηση. Αργή κίνηση της λέμφου μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ακόμη και σε καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις.
Η λέμφος είναι το εξωκυττάριο υγρό και αποτελείται από ποικίλα συστατικά όπως πρωτεΐνες, νερό, γλυκόζη, ηλεκτρολύτες, ένζυμα και ορμόνες.
Όταν το εξωκυττάριο υγρό εισέλθει στα λεμφαγγεία τότε ονομάζεται λέμφος. Η λέμφος ταξιδεύει μέσω των λεμφαγγείων στους λεμφαδένες όπου φιλτράρεται.
Βακτήρια τα οποία μάζεψε το λεμφικό σύστημα εναποτίθενται στο πλησιέστερο λεμφαδένα όπου εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως λεμφοκύτταρα, τα καταστρέφουν.
Ο αυξημένος αριθμός λεμφοκυττάρων κατά την καταπολέμηση της λοίμωξης θα προκαλέσει τη μεγέθυνση του λεμφαδένα.
Πρησμένοι λεμφαδένες είναι συνήθως μια ένδειξη της συνεχιζόμενης μάχης μεταξύ των λεμφοκυττάρων και των παθογόνων.
Ο καλύτερος τρόπος για τη βελτίωση της λέμφου είναι μέσα από την κίνηση.
Τρέξιμο, άλματα, περπάτημα και οποιαδήποτε άλλη φυσική δραστηριότητα θα βοηθήσουν να κρατηθεί το λεμφικό υγρό σε ροή.
Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω, το τέντωμα με διατάσεις θα βοηθήσει επίσης.
Το μασάζ είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τη λέμφο σε κίνηση.
Πίνετε επίσης άφθονο νερό για να βοηθήσει το λεμφικό σύστημα σας να κάνει σωστά τη δουλειά του. Μην ξεχνάτε ότι η λέμφος όπως και το αίμα, οι εκκρίσεις των αδένων, και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό περιέχουν νερό ως κύριο συστατικό τους και το σωστό ισοζύγιο υγρών είναι σημαντικό για την αποβολή των διάφορων τοξινών από τω σώμα.
Τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ένζυμα και οξέα τα οποία είναι ισχυρά καθαριστικά της λέμφου. Όσο πιο θρεπτική είναι η διατροφή σας και όσο λιγότερα χημικά εισέρχονται στο σώμα σας, τόσο καλύτερα λειτουργεί το λεμφικό σύστημα. Τα τρόφιμα που διαταράσσουν το πεπτικό, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν κοινά αλλεργιογόνα, ζωικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ραφιναρισμένα φυτικά έλαια και επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν χημικές τοξίνες.
Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, από την άλλη πλευρά, παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών (οξείδωση).
Ορισμένες από τις βασικές αντιοξειδωτικές τροφές περιλαμβάνουν:
• πράσινα φυλλώδη λαχανικά
• σταυροειδή λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κλπ.)
• μούρα
• ωμέγα-3 τρόφιμα όπως ο σολομός
• καρύδια
• μη επεξεργασμένα έλαια όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έλαιο καρύδας
• βότανα και μπαχαρικά (τζίντζερ, κουρκουμάς, σκόρδο,)