Βιταμίνη Κ: Μια παλιά γνώριμη που ξανασυστήνεται

Από τα παλαιότερα χρόνια, η Βιταμίνη Κ έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα ως βασικό θρεπτικό συστατικό  απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία, δεδομένου την συμμετοχή της στον μηχανισμό της πήξης του αίματος και την αποφυγή αιμορραγικών συμβαμάτων.

Η βιταμίνη Κανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, απαιτεί δηλαδή τηνπαρουσία λίπους για να μπορέσει να απορροφηθεί από τον οργανισμό. Κατηγοριοποιείταισε δύο κύριες μορφές, τη βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) και τη βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη).

 Και ενώ έως σήμερα  η παρουσία της στον οργανισμό ήταν συνώνυμο του πρωταρχικού ρόλου στους μηχανισμούς πήξης του αίματος, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν και άλλες σημαντικές δράσεις της βιταμίνης που είναι λιγότερο γνωστές.

  • ΚΑΡΔΙΑΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: προλαμβάνει την εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία και στους ιστούς συμμετέχοντας έμμεσα στην προστασία των αγγείων.
  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ: βοηθά το ασβέστιο που κυκλοφορεί στο αίμα να αποθηκευτεί στα οστά. Η δράση της  ενισχύεται από τη δράση της βιταμίνης D.
  • ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΔΡΑΣΗ:προστατεύει τα  κύτταρα από το οξειδωτικό στρες συμμετέχοντας έμμεσα στην προστασία των χρόνιων φλεγμονών.  

Για όλους αυτούς τους λόγους, η βιταμίνη Κ έχει ξανασυστηθεί στο ευρύ κοινό και κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής, συνήθως σε συνδυασμό με βιταμίνη D και μαγνήσιο. Στον αντίποδα αυτού, είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στην κλασική μεσογειακή διατροφή βρίσκεται  επαρκής ποσότητα βιταμίνης Κ ώστε να μην χρειάζεται επιπλέον πρόσληψη με συμπληρώματα. Η αλήθεια κατά την γνώμη μου βρίσκεται κάπου στην μέση.

Αναμφίβολα η παρουσία και η δράση της στον οργανισμό έχει αποδείξει ευεργετικές ιδιότητες και είναι αλήθεια ότι η Κ1 βρίσκεται άφθονη σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι κ.α.), φυτικά έλαια καθώς και φρούτα (blueberries, σύκα κ.α.). Η Κ2 όμως είναι λιγότερο παρούσα στην διατροφή, είναι κυρίως μικροβιακής προέλευσης και βρίσκεται σε μέτριες ποσότητες σε ζωικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας, το γάλα, η σόγια ή τα αυγά. Το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ στον άνθρωπο παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου στη μορφή της Κ2.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, η έλλειψη βιταμίνης Κ σε υγιή άτομα είναι σχετικά σπάνια ενώ οι ανάγκες πρόσληψης διαφοροποιούνται ανάλογα το στάδιο ανάπτυξης και το φύλο.

Σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης Κ είναι τα άτομα με:

  • φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (π.χ. ελκώδης κολίτιδα).
  • σύνδρομο δυσαπορρόφησης
  • φτωχή διατροφή
  • ηπατική νόσο
  • κυστική ίνωση ή κοιλιοκάκη
  • νεογέννητα και πρόωρα βρέφη που θηλάζουν
  • μακροχρόνια λήψη αντιβιωτικών
  • οστεοπόρωση

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις συστήνεται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Κ εκτός από τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία  θα πρέπει να λαμβάνουν συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης Κ ημερησίως τόσο μέσω της τροφής όσο και μέσω συμπληρωμάτων, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού επεισοδίου και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό.

Leave a reply